Una sèrie de confluències...
- Un institut interessat en l'agricultura ecològica: l'IES Josep Sureda i Blanes.
Des de 1994, imparteix una assignatura, "Introducció a la jardineria", amb una activitat didàctica, "El nostre hort ecològic". A més, a la seva extensió de Son Ferriol, s'imparteixen els estudis d'Iniciació Professional "Operari/a de vivers i jardins" i els Cicles Formatius de Grau Mitjà "Jardineria" i "Explotacions agrícoles extensives". Van col·laborar el director en aquell moment, en Manel Perelló, i el cap de departament d'Activitats agràries, en Jaume Rigo.
- Una tècnica en Explotacions agrícoles extensives: na Lynda Imrie.
Havia acabat recentment la seva formació a l'institut, i tenia els coneixements i l'entusiasme per dur endavant una iniciativa que feia temps que perseguia. Va tenir el recolzament del director i professors del centre, a més de la col·laboració d'alguns companys.
- Un barri: Son Gotleu.
Una barriada de Palma amb molta població immigrant. Gran part d'aquests immigrants procedeixen de zones rurals, on han estat en contacte amb l'agricultura tradicional sostenible, però ara estan perdent el contacte amb la terra. Son Gotleu és, a més, un barri necessitat d'oportunitats d'integració entre cultures.
- L'Ajuntament de Palma: l'Àrea d'Educació, Igualtat i Drets Cívics.
Un dels objectius d'aquest departament és crear espais de convivència positiva entre la ciutadania. Per això, va decidir participar al projecte, finançant la seva difusió i la compra de material d'ús agrícola, col·laborant al disseny, seguiment i avaluació, i també dinamitzant els serveis i entitats del barri que podrien aportar possibles persones interessades. La tècnica del Programa Drets Cívics i Convivència era na Bel Barceló.
... van fer possible el naixement d'aquest projecte.
Al gener del 2007 s'elaborà el primer projecte, el qual podeu consultar aquí.
I va ser l'any següent quan es posà en marxa.
El primer pas era cercar els participants! S'organitzà una convocatòria de portes obertes per tal de presentar el projecte al barri. Na Lynda dissenyà un hort "model" per mostrar com funcionarien, i es féu publicitat de l'esdeveniment (cartells penjats pel barri, tríptics explicatius, difusió als mitjans de comunicació...)
Així, amb l'inici del nou curs 2008/09, el projecte començà a prendre forma real.
Començaren les primeres sessions teòriques i es formaren els grups. I a continuació arribaren la distribució de les parcel·les, la presa de mesures, la retolació i preparació de la terra, l'ús del motocultor, l'adobament la instal·lació del reg exsudant...
DESPRÉS DE MÉS D'UN ANY DE RECORREGUT...
Hem necessitat un temps per a consolidar-nos com a grup. Molts començaren i ho deixaren, d'altres arribaren i, tot que som un grup obert en funció de la disponibilitat d'espai, ara podem parlar d'un nucli de persones estable que ja ha realitzat tot un cicle de producció i que comença a saber cultivar la terra.
No s'ha complert durant el primer any un dels objectius fonamentals. Els horts havien de ser una plataforma per a la creació i desenvolupament d'un entramat social integrador del barri de Son Gotleu, però ha hagut pocs participants del propi barri.
Tot i així, percebem que alguna cosa nova comença a créixer...
L'interès dels educadors socials i monitors del mateix institut i d'entitats del barri per la utilització dels horts per nins i adolescents; associacions, ONG, fundacions, grups de persones que volen ser introduïdes a l'agricultura ecològica; programes de televisió que volen fer reportatges per donar-los publicitat.
Els participants dels Horts Urbans Ecològics i Comunitaris de l'IES Josep Sureda i Blanes de Son Gotleu comencem a estar preparats per donar recolzament a aquest tipus d'iniciatives educatives i enriquidores per a tota la societat.
- La immensa generositat de la Terra
- El poder d'una llavor
- La importància de la biodiversitat
- El consum responsable
- El valor de col·laborar i compartir
- La necessitat de sensibilitzar
- El Slow Food
- La permacultura
- El cicle de la vida
- El respecte a l'equilibri
- Que reculls el que sembres
- Que tot aprenentatge té el seu ritme, no s'ha de forçar res
I estem preparats per compartir-ho!
0 LLAVORS:
Publica un comentari a l'entrada